Selamat Datang

Lenggong

Geopark

Pengembaraan Alam Semula jadi.

Geopark Lenggong

Wilayah

Pengembaraan

Tentang Lenggong Geopark
Lenggong Geopark ialah wilayah istimewa di Hulu Perak (mukim Kenering, Lenggong, Temelong dan Durian Pipit). Pengendapan Sungai Perak membentuk sebuah lembah yang terdiri daripada beberapa siri teres (aluvium) dan diapit oleh dua banjaran granit: Titiwangsa di timur dan Bintang di barat. Sebahagian besar kawasan Lenggong Geopark (>80%) ialah batuan granit berusia Trias Akhir (220–210 juta tahun). Rejahan granit adalah peristiwa penting evolusi geologi serantau Asia Tenggara yang berlaku akibat perlanggaran antara dua kepingan tektonik kuno iaitu Sibumasu dan Indochina sejak 240 juta tahun semasa penutupan lautan Paleo-Tethys, lalu membentuk daratan Semenanjung Malaysia.

BIODIVERSITI

Biotapak Lata Kekabu dalam konteks pengurusan Hutan Simpanan Kekal Bintang Hijau dikelaskan sebagai Taman Eko-Rimba Lata Kekabu seluas 0.062 km2 di bawah pengurusan Pejabat Hutan Daerah Hulu Perak. Terletak lebih kurang 10 km dari pekan Lenggong, biotapak ini mewakili habitat hutan granit tropika yang terpulihara bagi flora dan fauna terancam seperti Rafflesia spp.,
Johannesteijsmannia perakensis, harimau, ungka dan burung kuang raya.

Destinasi

Lenggong

Lenggong (Jawi: لڠڬوڠ) adalah sebuah bandar, mukim dan kawasan parlimen di Daerah Hulu Perak, Perak, Malaysia.

Lembah Lenggong

Lembah ini merupakan kawasan yang disaliri oleh Sungai Lenggong dan ranting sungainya. Lembah Lenggong menjadi penting kerana pelbagai artifak sejarah.

Bukit Bunuh

Bukit Bunuh merupakan tapak arkeologi penting di Malaysia.

Gua Kajang

Gua Kajang terletak dalam kompleks batu kapur Bukit Kepala Gajah. Gua ini berada pada kedudukan latitud 5′ 07.57′ utara dan longitud 100′ 58.87′ timur.

Pengembaran Luar Biasa

Galeri

Kami

Lihat keindahan semulajadi Lenggong Geopark. 

Hubungi Kami